Udseende

Hvordan ser gåsebillen og larverne ud?

Gåsebiller er meget lette at genkende både af udseende og opførsel. Hvis du i maj-juni måned på afstand ser en ca. centimeterlang bille (ca. størrelse som en spyflue), der svirrer rundt en halv til en hel meter over din græsplæne, og du ved nærmere eftersyn fårøje på flere og flere lignende flyvende, biller, så er det med stor sandsynlighed gåsebiller! Billerne svirrer om dagen, så det er på ingen måde et natdyr.

Går du nærmere og finder en bille, der er landet på jorden, er det let at genkende den, fordi den i form minder om en oldenborre (hører til Tobisterne (Scarabaeidae) der også inkluderer bl.a. oldenborrer), men med karakteristisk rødbrun farve på vingerne. Hoved, forkrop, ben og de kamformede antenner er sorte med tydeligt skinnende metallisk blågrøn farve.

Billens latinske navn er Phyllopertha horticola og den lever 1 år. Fra æggene klækkes i juni-juli måned gennemlever larven tre stadier, hvor den gør mere og mere skade på græsrødderne før den ud på efteråret graver sig langt ned i jorden og forpupper sig. Næste forår bliver den til den voksne gåsebille, svirrer, parrer sig og dør.

Leave a Reply